Milyen hatással van a dohányzás a szájüregünk egészségére?

A munkám során sok olyan pácienssel találkozom, akik kórtörténetében (anamnézisében) szerepel a dohányzás. Nagyon fontosnak tartom a dohányzás fontosságának kiemelését az első találkozás alkalmával. Szükségesnek tartom a következményekről való tájékoztatást, hiszen sokan nem tudják milyen hatással vannak saját és környezetük egészségére.

Amikor megkérdem, miért dohányoznak, általában nem tudják rá a választ és csak mentegetőznek. Úgy gondolom nem tisztségem eldönteni mások helyett mit csinálnak a saját egészségükkel, de őszintén megmondom: a legrosszabb káros szenvedélynek tartom a cigarettát.

A szájvizsgálat során, még ha nem is tudom a páciensről, hogy dohányzik, fény derül erre, hiszen számos jel árulkodik erről:

  • elszíneződött fogak
  • rossz, „füstös” lehellet
  • sárga fogak és körmök
  • sötét pigmentáció az ínyen
  • rossz sebgyógyulás
  • duzzadt, vérző íny
  • rossz szájhigiéne
  • fokozott fogkőképződési hajlam és ezálltal fokozott plakk rentenció (lepedék felrakódás)
Dohányzó nő sárga fogakkal
Dohányzó nő sárga fogakkal

Mi található a cigarettában?

Számos káros, rákkeltő vegyület (több ezer) van a cigarettában, amelyek közül csak párat említenék: aceton, bután, DDT, ammónia, benzol. A kátrány súlyosan károsítja a tüdőt, csökkentve annak légzőfelületét. A felszabaduló szénmonoxid nemcsak magunkra hanem környezetünkre is kifejti rossz hatását. Ezt nevezzük passzív dohányzásnak. Ha azt hisszük, hogy gyerekeinkre vagy más családtagjainkra nem vagyunk rossz hatással a dohányzással akkor tévúton járunk. Ezzel növeljük a rizikóját a szájüregi-, nyelv-, gége-, tüdő-, és egyéb daganatos megbetegedés előfordulásának.

Hova vezet mindez?

A dohányzás érszűkületet okoz, ami szívinfarktushoz vezet. Viszont nemcsak a szívben, hanem a szájban is rossz hatással van az erekre és a fogágyra. Fokozódik a fogkőképződés, ezáltal a lepedék is könnyebben felrakódik a fogakra. Ez ínygyulladáshoz vezet, ami nem orvosolva fogágygyulladáshoz vezet. Elszaporodnak az ún. anaerob parodontopathogén baktériumok, amik tovább rontják a vérkeringést, és fogágypusztulást okoznak. Az íny és fog közt tasakok jönnek létre, mely a csontpusztulás eredménye. A fokozott csontlebontódás foglazulást majd fogelvesztést eredményez. Egy dohányos csontszintje 10-15 évvel idősebb nem dohányzó páciens csontszintjének felel meg.

Sorolhatnám még az ellenérveket, de nem teszem. Arra kérem a kedves pácienseket, hogy legalább kezelés előtt ne dohányozzanak, illetve ha segítségre van szükségük a leszokáshoz, bátran kérjenek tanácsot tőlem vagy más szakembertől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .