Jó fogorvos

Milyen egy jó fogorvos?

Joggal vetődik fel Önben a kérdés, hogy milyen egy jó fogorvos? Véleményem szerint a jó fogorvos nem csak egy fogat kezel, hanem egészében kell hogy lássa az egész pácienst. Ezek miatt fontos az első találkozás, beszélgetés, hogy megismerjem a páciens igényeit, lehetőségeit.

A munkám során fontos az odafigyelés, a sok kérdés feltétele. Ha szükségesnek látom a páciens felől, akkor több időt fordítok a kezelés lépéseinek megmagyarázására, ezáltal elkerülve a lehetséges félreértést.

Fontosnak tartom a páciens félelmeiből való feloldását, ami hozzájárul a fogászati kezelés alatti nyugalmasabb munkavégzéshez.

Fontos, hogy a fogorvos és a páciens között bizalmi kapcsolat jöjjön létre. És ehhez egy jó fogorvos szükséges

Szegeden szerencsére nagyon sok jó fogorvos van, hiszen Szeged a fogorvos képzés egyik központja és a Napfény Városa 🙂

Mit ajánlok a leendő pácienseknek?

A szájunk és fogazatunk ápolása nagyon fontos. Sokan nem tudják azt, mennyi betegség kezdeti tünete jelenhet meg a szájban, illetve azt, hogy magatartásunkkal mekkora befolyással lehetünk szervezetünk egészségére.

A szájüreg az emésztő rendszer kezdeti szakasza. A táplálkozás és emésztés ezzel kezdődik. Ha a szájunkban valamilyen változás történik, az kihatással lesz az egész szervezetünkre, szociális életünkre.

Kedves páciensek! Ajánlom, hogy félévente fordítsanak időt magukra, és jelenjenek meg egy fogászati ellenőrzésen, hogy megelőzzék fogaik és fogágyuk megbetegedését.

Hogyan zajlik az első találkozásnál egy fogorvosi vizsgálat?

Mielőtt a páciens beülne a fogászati székbe, ki kell tölteni egy kérdőívet, melyen az adatairól és egészségéről kapcsolatos kérdések találhatóak. Az a páciens, aki több betegségben szenved és több gyógyszert szed, érdemes még otthon ezekről listát írnia a gyorsabb munka érdekében. A vizsgálat során felmérem a fogágy, fogazat és szájnyálkahártya állapotát, ún. fogazati státuszt veszek fel. Szükség esetén panoráma röntgen felvétel készítését írok elő ami kiegészíthető részletesebb ún. periapikális felvétellel. Ezen vizsgálatok nélkülözhetetlenek a megfelelő diagnózis felállításához.

Ezek után a páciens igényeit, lehetőségeit figyelembe véve megbeszéljük a kezelési tervet.

Mire fordítok különös figyelmet?

Különösen fontosnak tartom, hogy a páciens anamnézisét – kórtörténetét pontosan feljegyezzem, mert számos betegség és gyógyszer befolyásolja a fogászati kezelést, amelyről a páciensnek is tudnia kell.

Miért éppen engem válasszanak?

Ha körültekintő vizsgálatra és kezelésre van szüksége, ha megértő és türelmes fülekre vágyik, akkor keressen meg. A legjobb tudásom szerint fogok eljárni, és ha valamilyen kérdésére, problémájára nem tudok gyógyírt adni, nem félem elküldeni a megfelelő szakorvos kollégámhoz.

A közös munka az igazi siker kulcsa.