Fogelvesztés következményei, avagy miért fontos az elvesztett fog pótlása

A fogaink az emésztő rendszerünk nagyon fontos részei. Ezekkel kezdődik meg a táplálkozás. Fogak nélkül nem tudnánk a táplálékot helyesen megrágni.

Minden fogcsoportnak megvan a maga feladata. A metsző- és szemfoggal megragadjuk és letépjük a falatot, még a kis-és nagyőrlő fogakkal pedig apróra őröljük az ételt. Ehhez segítségül jön a szájban a nyál, melyben emésztő enzimek találhatóak, ezek segítségével már a szájüregben megindul az emésztés. A nyelv és a pofa (bucca) szerepe is fontos, hisz ezek segítségével formáljuk a falatot, ill. ezekkel tereljük az őrlő fogak közé.

Tehát az emésztő rendszer kezdeti szakaszán történő változás nagyban befolyásolja az emésztésünket. Ilyen változás például a fogak elvesztése. Leggyakrabban fogágy betegség vagy fogszuvasodás miatt veszítjük el a fogainkat. Egy fog elvesztése következtében a foghiány felé bedőlhetnek a szomszédos fogak, ezzel megbontva a rágási egységet (okklúziós egységet). Ez rágási, majd állkapocs izület problémához vezethet. Elmozdulhatnak a fogak, hézag (diasztéma) jöhet létre, aminek ételbeékelődés lesz a következménye, ill. ha ezt a páciens nem tisztítja rendesen akkor kellemetlen szájszag majd fogszuvasodás alakulhat ki.

Fogívenként 16-16 fogunk van. A fogíveken 2-2 kvadránst különböztetünk meg. Így tehát van jobb felső, jobb alsó, bal felső és bal alsó kvadráns. Minden kvadránsban 8 fog található általános esetben.
Fontosnak tartom azt elmondani, hogy az utolsó őrlő fogak elvesztése után, mivel ilyenkor már sorvégi foghiányról beszélünk, nem tudjuk koronával vagy híddal pótolni a hiányzó fogakat, csak kivehető pótlással (vagy implantátummal). Sok páciensnél tapasztaltam azt, hogy egy nagyon fájdalmas fogfájástól úgy próbálnak megszabadulni, hogy kihúzassák a panaszos fogat, nem tájékozódva a következményekről. Ilyenkor érdemes mérlegelni, hogy milyen állapotban van az a panaszos fog, megmenthető e konzervatív módon, azaz gyökérkezeléssel vagy sem. Lehet, hogy a páciensnek el kell, hogy viseljen valamennyi fájdalmat a foga megmentése érdekében, de a későbbiekben ez megmentheti egy kiterjedtebb fogpótlás készítésétől.

Véleményem szerint a saját fogunk a legjobb ami a szájunkban lehet. Tartsuk meg ameddig csak lehetséges.

A fogelvesztés következményeként megemlíthető még: fogak torlódása, elfordulása, sorból kidőlése, a foghiánnyal szemben lévő fogak helyükről való kiemelkedése. Ez mind fogszuvasodáshoz, esztétikai problémákhoz, majd szociális elidegenedéshez vezethet. Ha mégis elveszítjük valamely fogunkat, érdemes hamar konzultálni a fogorvosunkkal, hogy tudjuk mire számíthatunk és hogyan lehetne megelőzni időben a fent felsoroltakat.

Bármilyen kérdéssel forduljanak hozzám bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .